Zonnehuis

oostzaan-zonnehuis

Het Zonnehuis in Oostzaan
Foto: Ruud Slagboom, 2014

Het Zonnehuis is een rijksmonument aan het Zonneplein 30 in Amsterdam-Noord dat in 1932 gebouwd werd voor het gemeenschapsleven van (vooral) bewoners van Tuindorp Oostzaan, vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse.

Het Zonnehuis is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van J.H. Mulder. In tijden van financiële crisis zorgde de bouw voor banen en inkomens voor de vele werkeloze arbeiders in die periode.

Tuindorp Oostzaan kent en kende een actief verenigingsleven. Het Zonnehuis speelde daarbij een belangrijke rol. Er zijn/waren voetbal-, atletiek-, toneel- en zangverenigingen en er waren verschillende harmonieën, waarvan er nu nog een actief is, en er werden ook bioscoopvoorstellingen gegeven.

Rijksmonument
In 1993 werd het gebouw op het nippertje gered van de sloop. In 2002 kwam het in bezit van Stadsherstel Amsterdam. De prachtige interieurs waren nog grotendeels authentiek, maar casco was het in vervallen staat. Inmiddels is het gebouw een rijksmonument en gerestaureerd in oude staat.

Opnieuw theater
Het Zonnehuis wordt verhuurd voor onder meer theatervoorstellingen, try-outs, recepties, presentaties, workshops, concerten, kantoorfaciliteiten en een horecavoorziening. In de grote zaal (425 zitplaatsen) bevindt zich een podium waarop voorstellingen worden gespeeld.

video tuindorp oostzaan

De foto’s komen van de gemeentearchief Amsterdam en de muziek is van Wim Sonneveld

Sinds 2014 zijn Double 2 Mediaproductions van Jan Douwe Kroeske en Opus One van Maarten Voogel de vaste huurders en partners van Stadsherstel. Er worden 2 Meter Sessies opgenomen en er hebben concerten plaatsgevonden van onder anderen Gregory Page, Triggerfinger en Wild Beasts. In de zomer van 2015 werd er de Nederlandse versie van de musical Kiss of the Spider Woman opgevoerd. Van 20 mei tot en met 20 juni 2016 was er een nieuwe Nederlandse uitvoering van Sweeney Todd te zien.
 
 
Bron: Wikipedia
 
lijn
 
Gerelateerde video
De Hokjesman van de VPRO