Baanderij

De Baanderij is een gebouw met een verleden in de scheepsbouwhistorie van Amsterdam-Noord. Het gebouw aan de Ondinaweg 15-17 heeft vanaf 1957 dienst gedaan als kantoorgebouw, tekenkamer, montagehal en kantine van de NDSM. De constructie die van staal is is op NDSM zelf gebouwd. In eerste instantie werd het gebouw genoemd naar de chef zelf: Kersten. In de volksmond heette het dan ook “Gebouw Kersten”.

Tekenkamer op 2e verdieping in gebouw Kersten – Bron: ndsm.nl

In de jaren 80 werd de NDSM gesloten. Duizenden mensen kwamen op straat te staan. Een groep van deze mensen hadden dus niets te doen. Hierdoor hebben zij de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers (BBS) opgericht.De BBS nam het “Gebouw Kersten” in 1985 in gebruik als verenigingsgebouw waar gekaart, gebiljart en gedronken kon worden. Zo bleef men actief en voelde het als een soort baan. Vandaar de naam “De Baanderij”. De Baanderij is een begrip geworden op NDSM.

Vanwege de plannen voor de NDSM-werf is besloten het gebouw te behouden als onderdeel van het cultuur-historisch (industrieel) erfgoed. Inmiddels heeft het stadsdeel het pand volledig gerenoveerd. Op de begane grond is nu brasserie “De IJ-kantine” gevestigd en de eerste en tweede verdieping worden verhuurd als kantoorruimte. De BBS-ers zijn verhuisd naar een tijdelijk onderkomen elders op de werf.

In de IJ-kantine wordt met een kort filmpje een stukje geschiedenis van de Baanderij vertoond. Deze film kunt u ook vinden onder “Video”.

Een leuk geschreven artikel over De Baanderij staat op de website van Ons Amsterdam. Het is geschreven door Haansje Galesloot.
 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X