Boek over Nieuwendams gezin in 20ste eeuw ‘Sjaans jongens’

De belevenissen van een gezin in Nieuwendam, Amsterdam-Noord, in de twintigste eeuw, daarover gaat ‘Sjaans jongens, oorlog en vrede boven het IJ’. Het vertelt de geschiedenis van het grootouderlijke gezin van de schrijver. Het boek gaat niet alleen over de oorlogsjaren, maar ook over de tijd die eraan voorafging en die erna kwam, het rijke Nieuwendamse verenigingsleven in het pre-televisietijdperk in de jaren vijftig, de landelijk succesvolle amateurtoneelvereniging OBK en het Waterlandsche Fanfarecorps. Het oorlogsdagboek van grootvader Antoon is opgenomen. Het beschrijft zijn belevenissen vanaf de dag waarop hij en de andere Nieuwendammers bij een razzia werden opgepakt tot de terugkeer thuis. Het boek is geschreven als documentaireroman, het is non-fictie en is geïllustreerd met vele foto’s.

De tekst op de achterkant van het boek vertelt wat de schrijver inspireerde tot het schrijven van dit boek:

‘Mijn grootouders, Sjaan en Antoon, lieten via mijn vader en ooms hun ‘tijdcapsule’ na: een houten kistje, gevuld met foto’s en documenten; verder het oorlogsdagboek van mijn grootvader uit 1945, verslagen en herinneringsboeken gewijd aan het naoorlogse Nieuwendamse verenigingsleven, in het bijzonder het Waterlandsche Fanfarecorps en het Nieuwendamse amateurtoneelgezelschap O.B.K, persfoto’s met daarop mijn grootvader als dé Sinterklaas van Noord, die jaarlijks op de Nieuwendammerdijk aan wal stapte. Deze informatiebronnen vulden de verhalen aan van mijn ooms en vader over hun jongensjaren, verhalen die mijn verbeelding altijd geprikkeld hebben. Mijn eigen herinneringen beginnen pas later, in de tweede helft van de twintigste eeuw. Uit deze bronnen samen is dit boek ontstaan. Het gaat over ‘zomaar’ een gezin in Nieuwendam in de vorige eeuw, dat voor mij natuurlijk niet zomaar een gezin was. In dit mannengezin van drie jongens en een echtgenoot had Sjaan de rol van moeder de vrouw, die probeerde, als het even kon, het leven mooier te maken dan het was.’

Het boek is mede tot stand gekomen met hulp van medewerkers van het Historisch Centrum Amsterdam-Noord. Frits Prior, die ook vrijwilliger is bij het HCAN, verleende belangrijke hulp bij de eindredactie.

‘Sjaans jongens’ is onder andere te koop via de website boekenbestellen.nl – waar ook een voorbeeldfragment en de eerste reviews te lezen zijn en bij de boekhandel van Noord (Buikslotermeerplein). Het kost 19,95.

Link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/sjaans-jongens/9789082997309

Gegevens:
Diederik Tamse
Tholen 52
3524 ZN Utrecht
0619164417
 
 
Bron: www.boekenbestellen.nl
 
 

X