Boek “Schellingwoude, leven op de scheiding van water en land” – HCAN

In de geschiedenis van Schellingwoude komt de strijd tegen het water steeds terug. Zo procedeert het vissersdorp anderhalve eeuw om het onderhoud van de zeedijk tot een gezamenlijke taak van de Waterlandse dorpen te maken. Uiteindelijk met succes. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelt de aanloop tot de Slag op de Zuiderzee zich pal voor Schellingwoude af. En dat heeft de bevolking geweten. In 1917 landen op het vliegkamp aan het Buiten-IJ de eerste Nederlandse marinevliegers. Later volgen Italiaanse fascisten, Duitse generaals en andere belangrijke personen, zoals Charles Lindbergh die in 1933 met alle egards wordt ontvangen. Dit vliegkamp en de Oranjesluizen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog van strategisch belang, met de nodige gevolgen voor het dorp.

Velen kennen Schellingwoude dankzij de brug, die in 1957 over het IJ is aangelegd. Over en weer waren de IJ-oevers al sinds 1872 te voet bereikbaar via de grootse Oranjesluizen. Voor de oversteek echter blijft het Schellingwouderbootje de eerste keus. Toeristen nemen dit bootje ook om van heel dichtbij de drukke Amsterdamse haven te ervaren.

Het water voor de deur en de volkstuinen in de rug, ingeklemd door de Zuiderzeeweg en de A10-Noord, heeft het intieme Schellingwoude veel te vertellen. Lees over de verdwenen middenstand, het wel en wee van de school en de talrijke verenigingen, over de watersnood van 1916 en hoe de afsluiting van Zuiderzee het karakter van dit dorp heeft veranderd. Dit rijk geïllustreerde boek laat een boeiend beeld zien van een intiem, eeuwenoud dorp gelegen op de scheiding van water en land.

Schellingwoude
Uitgave Historisch Centrum Amsterdam Noord
232 pagina’s, geïllustreerd
ISBN 978-90-801180-8-6
Prijs € 25,-

Dit boek is oa. te bestellen bij het Historische Centrum Amsterdam Noord én Boekhandel van Noord (voorheen Van der Plas)
 
 
Bron: Historisch Centrum Amsterdam Noord
 
 

X