Buikslotermeerplein

Het Buikslotermeerplein is een gebied in de wijk Buikslotermeer in de Buikslotermeerpolder in Amsterdam (Noord).

Reclamebord met de mededeling dat hier een winkelcentrum komt. – Bron: onbekend

Het merendeel wordt in beslag genomen door een winkelcentrum, tegenwoordig genaamd Boven ‘t Y, het grootste in het stadsdeel. Tussen het winkelcentrum en het viaduct van de Waddenweg is er dagelijks, behalve op zondag, een markt. Verder is er aan de westkant het stadsdeelkantoor van Amsterdam-Noord. Het Buikslotermeerplein maakt deel uit van het gebied Centrum Amsterdam Noord (CAN).

Op de achtergrond een kale vlakte waar het Winkelcentrum Boven ‘t Ij moet komen. De vijf torenflats is de Ilperveldstraat. – Bron: Pinterest

Aan de noordzijde loopt de IJdoornlaan langs het Buikslotermeerplein. Aan de oostkant ligt het Olof Palmeplein, dat een uitbreiding van het winkelcentrum omvat.
Ten westen van het Buikslotermeerplein ligt de Nieuwe Leeuwarderweg met in de middenberm het Metrostation Noord. . Oorspronkelijk zou het station de naam Metrostation Buikslotermeerplein krijgen, maar in 2012 werd de naam veranderd in Noord. Op 22 juli 2018 werd het station van metrolijn 52 ingebruik genomen en vrijwel alle buslijnen werden verplaatst van het centraler gelegen Waddenwegviaduct naar het nieuwe busstation bij het metrostation.

Het buikslotermeerplein met op de voorgrond het Olaf Palme plein en op de achtergrond het metrostation Noord – Bron: Aerophoto


 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X