De Gebroeders Möllenkamp

Anthonius Hendrikus Möllenkamp
Tijdens de tweede wereldoorlog maakten Anthonius Hendrikus Möllenkamp samen met zijn zwager Hendrik Willem Vermeulen snoepgoed op een zolder kamer in de Amsterdamse Borgerstraat. Hoewel zij erg moeilijk aan grondstoffen konden komen, kwam er na verloop van tijd een zeer acceptabele productie op gang.

Joop en broer Dirk samen bij de Drop- en Suikerwerkfabriek “EBRO” aan de Korte Papaverweg 19 in Amsterdam Noord.

Deze  zeer  acceptabele  productie  was  de  aanleiding tot het oprichten van een fabriek van drop – gomartikelen en suikerwerken, samen met de oudste broer Jan Möllenkamp die koffiehuis-eigenaar was in de Korte Koningstraat, startten zij in het omgebouwde koffiehuis een goed lopend fabriekje. Veel familieleden en ook de vrouwen, staken de handen uit de mouwen om de kleine fabriek een kans te geven.

En dat lukte, na niet al te lange tijd moesten de oprichters uitzien naar een grotere locatie die zij vonden aan de Meeuwenlaan 126 – 128 in Amsterdam-Noord. Daar groeide de fabriek uit tot een zeer goed lopend familiebedrijf waar vele gezinnen de  kost verdienden.

De Opel Blitz was de trots van het familiebedrijf. Hiermee werden de bestellingen door heel Nederland bezorgd bij de winkeliers.

Johannes Hubertus Gerardus Möllenkamp
Johannes Hubertus Gerardus Möllenkamp werd geboren in de Amsterdamse Jordaan als zesde kind en derde zoon van de voerman en koetsier Dirk Antonie Möllenkamp en de huis- en werkvrouw Grietje Kroese, uit een gezin van totaal twaalf kinderen. Net als zijn zusjes en broertjes moest ook Joop, zoals hij thuis en bij zijn vriendjes werd genoemd, al jong de handen uit de mouwen steken, want in het grote gezin was elke cent hard nodig !!

Op een suikerwerkfabriek ontpopt Joop zich als een zeer ijverig werknemer en een bijzonder goed vakman. Daar ontmoet hij ook zijn latere vrouw Catharina Scholte, dochter van Antonie Scholte en Femmetje Hijmenberg, die op de inpakafdeling werkt. Op 14-8-1929 geven zij elkaar het “Ja” woord, Joop is dan 23 jaar en Kaatje, zoals Catharina altijd werd genoemd, is dan 17 jaar oud. Zij krijgen samen 2 dochters en 3 zoons. Als Catharina op  9 -7-1981 komt te overlijden breekt er voor Joop een zeer moeilijke tijd aan. Hij overlijdt nog geen jaar later op 10 – 3 – 1982.

Het briefhoofd van het familiebedrijf zag er eenvoudig uit maar had voor die tijd een goede uitstraling. De kabouter lijkt symbool te staan voor het “kleine begin” van het groeiende fabriekje.

Joop stond bekend als een zeer rustige man met een bijzonder vriendelijke uitstraling, hij kwam altijd een beetje schuchter en verlegen over maar had een enorm gevoel voor humor, die daardoor nog beter tot zijn recht kwam. Door omstandigheden was de band met zijn broers en zusters in de loop der jaren verminderd, wat Joop zich zeer aantrok. Hij was dan ook erg gelukkig toen hij werd gevraagd om te komen werken bij de fabriek van drop- en suikerwerken van zijn broers Jan en Antonius Hendrikus.
 
 
Bron: Homepage van de familie Möllenkamp. met stamboomgegevens en wetenswaardigheden over de familie. De reconstructie van de foto van de Opel Blitz is tot stand gekomen door de achterneef Johannes Hendrik Cornelis Möllenkamp, die op vakkundige wijze deze afbeelding wist te verweselijken !
 
 

X