Elzenhagen

Elzenhagen is een woonbuurt en een gelijknamig sportpark in Amsterdam-Noord, in het westen van de Buikslotermeerpolder. De wijk maakt deel uit van het gebied Centrum Amsterdam Noord. De naam Elzenhagen verwijst naar een in 1964 gesloopte boerderij Elsenhage aan de Buikslotermeerdijk.

Boerderij Elzenhagen – Bron: Beeldbank

Elzenhagen-Noord
De woonbuurt Elzenhagen, ook genoemd Elzenhagen-Noord, is in de jaren na 2000 gebouwd op het terrein van het voormalige Volkstuinenpark Buikslotermeer ten noorden van de IJdoornlaan, ten oosten van de Noorderbegraafplaats en de buurt Jeugdland, ten zuiden van de Ringweg-Noord A10 en ten westen van de Nieuwe Leeuwarderweg.

Woningen in Elzenhagen Noord – Bron: Did Vastgoedontwikkeling

De buurt bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen maar er is ook middelhoogbouw.

De Eeuwige Jeugdlaan ontsluit de wijk. Aan de westrand loopt de G.J. Scheurleerweg en aan de oostrand de B. Merkelbachsingel. Sinds 2013 is er ook een verbinding via de verlengde J.H. van Heekweg die onder de Nieuwe Leeuwarderweg werd doorgetrokken. Daardoor kan de wijk sinds 2014 door bus 38 van het GVB worden ontsloten. Er is een brede school voor basisonderwijs (ABBS Elzenhagen) gevestigd.

Sportpark Elzenhagen
Het Sportpark Elzenhagen ligt tussen de Buikslotermeerdijk, de IJdoornlaan, de Nieuwe Leeuwarderweg en de Nieuwe Purmerweg.

Naast de voetbalvereniging DWV (hier sinds 1964) en andere sportvelden is er een sporthal die in 2012 (tijdelijk) is gesloten, nadat er asbest was aangetroffen.

Het gebied wordt onder de naam Elzenhagen-Zuid door het Stadsdeel Noord als mogelijke toekomstige locatie voor woningbouw gezien.

De wijk Elzenhagen uitgelicht – Design: Ruud Slagboom


 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X