Gerrit Visser was Nederlands eerste profvoetballer

Voetballer Gerrit Visser
Bron: www.npogeschiedenis.nl

Gerrit Visser uit Nieuwendam was Nederlands eerste profvoetballer. In februari 1926 debuteerde hij voor Bethlehem Steel F.C. in het Amerikaanse profvoetbal. Ook was hij Nederlands eerste voetballer in een buitenlandse bekerfinale. Dat schrijft Sportgeschiedenis.nl.

Tot enkele jaren geleden werd Bep Bakhuys beschouwd als Nederlands eerste profvoetballer. Twee jaar geleden werd echter ontdekt dat Ajacied Gerrit Keizer al in 1930 geld verdiende met zijn sport. Gerrit Visser, zo weet Sportgeschiedenis.nl nu, was nóg vier jaar eerder.

Visser is geboren in Nieuwendam op 2 februari 1903. Als speler van Stormvogels werd hij zeven keer geselecteerd voor het Nederlands Elftal. In 1926 vertrok Visser naar de Verenigde Staten, waar hij zich meldde bij Bethlehem Steel F.C.

Deze club was actief in de American Soccer League – in de periode 1921-1933 de allereerste professionele voetbalcompetitie van betekenis in de Verenigde Staten. Sportgeschiedenis.nl: ‘Uit het feit dat Visser deel uitmaakte van het eerste elftal van dit team blijkt dat hij een professionele voetballer was.’

In 1927 verhuisde Visser naar Detroit Holley Carburetor F.C. Met deze club speelde hij zelfs de finale van de National Challenge Cup. Hiermee schreef hij opnieuw sportgeschiedenis, want daarmee was Visser ook Nederlands eerste voetballer in een buitenlandse bekerfinale.

Dit verhaal is gepubliceerd in maart 2009 en staat op de website van www.npogeschiedenis.nl.
 
 
Bron: www.npogeschiedenis.nl
 
 

X