Magneet (rijwielmerk)

Advertentie uit 1925
Bron: www.magneetclub.nl

Geschiedenis
Magneet (Rijwielen- en Motorenfabriek N.V.) is een historisch Nederlands merk van bromfietsen en fietsen.
In 1909 begonnen Leman Velleman en Abraham Verdoner aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam met de verkoop van fietsen onder het eigen merk The Magnet. In 1922 namen zij Jacobus van den Berg in dienst, die in Engeland ervaring had opgedaan in de rijwielbranche. Hij zette in de Gieterstraat in Amsterdam een kleine fabriek op waar fietsen gebouwd werden.

In 1926 verhuisde het bedrijf na een brand naar een modern fabrieksgebouw aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Als merknaam werd nu het Nederlandse “Magneet” gevoerd. In 1928 werd de fabriek opnieuw door brand getroffen. Nu verhuisde de productie naar een leegstaande blikfabriek aan de Van Houtenlaan/Groenesingel in Weesp. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland kwam het bedrijf in de problemen. Er was schaarste aan onderdelen, en één van de vennoten was Joods en moest onderduiken. In 1942 werden de activiteiten gestaakt, waarna het bedrijfspand overgenomen werd door een tijdelijke Fokker fabriek,
waar lesvliegtuigen voor het Duitse leger geproduceerd zouden worden.

Het bedrijfslogo van Magneet – Bron: www.magneetclub.nl

In 1945 werd de productie van fietsen weer opgestart, nu in enkele panden aan de Achtergracht in Weesp. Na een brand in 1948 verhuisde de productie opnieuw, naar Villa Casparus aan de Korte Stammerdijk.

In 1969 werd de productie van fietsen overgenomen door Batavus, terwijl Magneet nog tot 1976 als handelsonderneming bleef bestaan.

Racefietsen
In de jaren dertig bouwde Magneet ook racefietsen. De eerste Nederlandse wielerploeg werd door het bedrijf gesponsord. Na de oorlog zijn bijvoorbeeld Wout Wagtmans, Jo de Roo en Piet van Est in Magneet-shirts actief geweest.

Bromfietsen
De fabriek begon rond 1952 met de productie van bromfietsen, die (hoewel in het eerste model een Husqvarna-blokje zat) hoofdzakelijk van Sachs-motoren voorzien werden. Begin jaren zeventig werd de productie van Magneet-bromfietsen beëindigd. Magneet was een van de eerste bromfietsfabrikanten die schijfremmen monteerde op hun bromfietsen.
De Cheetah van 1960 is een gezocht model.

De Transport Carrier uit 1924 – Bron: www.magneetclub.nl


 
 
Bronnen: Wikipedia en www.magneetclub.nl
 
 

X