Noorderpark

Het Noorderpark is een park in Amsterdam-Noord. Het is is ontstaan in 2014 na het samenvoegen van de aan weerszijden van het Noordhollandsch Kanaal gelegen Florapark en Volewijkspark.

Het kinderbadje wordt druk bezocht – Foto: Ruud Slagboom

De samenvoeging en herinrichting van het park volgt de visie van de landschapsarchitect West 8. In 2011 is de herinrichting van het Volewijkspark-Oost (oostelijke zijde van Nieuwe Leeuwarderweg) gereed gekomen, evenals drie fiets- en voetgangersviaducten die de Nieuwe Leeuwarderweg overbruggen. In het park komt het thema hedera steeds terug. Het is bijvoorbeeld te zien in poortjes, hekwerk en pilaren op viaducten, sierbeplanting, en de markering van de voet- en fietspaden. Bij de ingang aan de Adelaarsweg is een grote mast geplaatst, vervaardigd van roestvast staal en stalen kabels, die in de lente zullen zijn begroeid met blauweregen. Vlak daarnaast is er een pierenbadje omcirkeld met banken en een roestvasstalen pergola.

Aan de andere kant van de Nieuwe Leeuwarderweg, die zes meter verlaagd is (onder andere voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn), blijft de nu al aanwezige bosstrook bestaan. Op de kruising van de Nieuwe Leeuwarderweg en de Johan van Hasseltweg komt het aan het park gelijknamige metrostation Noorderpark, dat in oktober 2017 gereed moet zijn.

Voorstelling in het Noorderpark Kamer – Foto: Ruud Slagboom

In het parkdeel ten westen van het Noordhollandsch Kanaal (voormalig Florapark) wordt er ter vervaging van het gedateerde Floraparkbad een nieuw openbaar zwembad gebouwd; het Noorderparkbad. Direct daarnaast komt een centraal evenementenveld. In dit deel van het park is ook de ‘Noorderparkbar’ en de Noorderparkkamer gevestigd. In de laatsgenoemde worden, net zoals in de voormalige benzinepompstations gelegen langs beide zijden van de Nieuwe Leeuwardenweg, kleinschalige culturele activiteiten georganiseerd.
 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X