Obelt als zakenman

De familie Heemstede Obelt was wel vertrouwd met water, want vader was directeur van een scheepswerf aan de Hoogte Kadijk. Het gezin had 9 kinderen en het lag dan ook voor de hand dat zij al snel leerden zwemmen. Een bekend gezegde was; Een Obelt kan eerder zwemmen dan lopen.

Theodorus van Heemstede Obèlt (1857-1918) – Bron: Stadsarchief Amsterdam

In 1882 richtte hij het loodgietersbedrijf van Heemstede Obelt op. In de betere kringen werden prachtig ingerichte badkamers populair. De meeste herenhuizen beschikten in die periode al over een toilet dat doorgespoeld kon worden. Men wilde graag dit aanvullen met een badkamer niet alleen omdat het functioneel was, maar vooral een manier om hun welstand te laten zien.

Theo had in Engeland ervaring opgedaan met het inrichten van o.a. luxe badkamers. Aan de Ruijterkade had hij een showroom ingericht, waar de klanten zich vergaapten aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sanitair. Hij importeerde, vooral uit Frankrijk en Engeland porseleinen wastafels en badkuipen. Hij ontwikkelde zelf ‘Obelt’s Bromo Geijser’ een roodkoperen apparaat dat warm water produceerde warm water als het op gas was aangesloten. Tot zijn klantenkring behoorde naast vermogende burgers, grote rederijen als de Maatschappij Nederland en de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij, alsmede de hotels Krasnapolsky en l’Europe.

In 1895 kreeg hij een Koninklijke opdracht om de badkamers van paleis Het Loo in te richten. De zaak ging voor de wind en rond de eeuwwisseling had hij zeker 200 mensen in dienst. Hij bleef bescheiden, want als hij aan zijn deftige klanten werd voorgesteld, zei hij gewoon; “zegt u maar dat de loodgieter er is”. In 1990 werd het bedrijf een onderdeel van de Koninklijke Volker Stevin.
 
 
Dit artikel is geschreven door Wim Huissen. Dit verhaal is ook terug te vinden in het boek (in pdf formaat) “Volewijckslanden”. Dit boek is geschreven door Wim Huissen en uitgegeven in 2014 door Theo Bakker. Het complete boek kunt u hier lezen.

Op de website van Theo Bakker kunt u heel veel boeken in pdf formaat vinden dat over de geschiedenis van Amsterdam gaat.
 
 
Bron: www.theobakker.net
 
 

X