Over mij

Hoe het begon
Mijn interesse in de geschiedenis van Amsterdam Noord is begonnen in 2013. Deze interesse groeit met de dag. Er is zoveel te ontdekken en te leren over de geschiedenis van Noord. Door het lezen van boeken, bezoeken van tentoonstellingen en via de media kom ik steeds meer te weten over deze geschiedenis.

Lopend en fietsend bezoek ik dan ook de plekken op waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld. Met de kennis die je dan vooraf hebt opgedaan bekijk je de plekken opeens heel anders.

Zo heb ik decennia’s lang over de Nieuwendammerdijk gefietst zonder te zien hoe mooi en bijzonder deze dijk eigenlijk is. Toen der tijd was deze dijk voor mij zoals elke gewone straat, niets bijzonders dus. Maar nu, nu zie ik de schoonheid van de houten kapiteinhuisjes die daar staan. Ik weet waar vroeger de kanonnen hebben gestaan waarmee op Spaanse schepen werd geschoten. Ik weet dat de dijk een onderdeel is van de oude Waterlandse Zeedijk. En dat aan de ene kant van de dijk het water reikte van het IJ.

Zo ontdek ik steeds meer en meer bijzondere plekjes in Noord. Waardoor Noord voor mij steeds interessanter wordt.

Doel
Er zijn diverse stichtingen en websites die iets vertellen over de geschiedenis van Noord. Maar hun focus is meestal gericht op maar een stukje of een onderdeel van die geschiedenis. Zo ligt de geschiedenis van Noord verspreid over het internet. Er ontbreekt eigenlijk een verzamelplek cq een website waar die hele geschiedenis van Noord bij elkaar wordt gebracht.

Vandaar dat ik besloten heb om met deze website te beginnen. Deze website wordt dan ook een verzameling van informatie, artikelen en publicaties die over de geschiedenis van Amsterdam Noord gaat. Een soort startpagina maar dan toch weer net even iets anders en ook wat anders verpakt. Je kan deze website zien als een soort aanvulling op websites van diverse instellingen, organisaties en stichtingen die maar een klein onderdeel behandelen van deze toch wel interessante geschiedenis. Tevens wil ik ook op deze manier mijn interesse in de geschiedenis van Amsterdam Noord graag met u delen.

Samenwerking
Het is de bedoeling dat er met andere organisaties en stichtingen wordt samen gewerkt. Via deze website krijgen zij dan weer dat beetje extra aandacht voor hun aandeel om de geschiedenis van Noord te laten zien. Je kan dit zien als gratis reclame. Wat het eigenlijk ook is. Puur bedoeld om de geschiedenis van Noord onder de aandacht te brengen. Zeker nu Noord in opkomst is zal de aandacht naar de historie van dit stadsdeel ook toe nemen.
In de nabije toekomst wordt het mogelijk gemaakt dat schrijvers, videomakers en andere hun materiaal kunnen laten publiceren op deze website. Maar dan moet de inhoud van dit materiaal wel te maken hebben met de geschiedenis van Amsterdam Noord.

Elke maand zal er steeds meer informatie, verhalen, foto’s en filmpjes op de website komen. De website zal dus eigenlijk altijd in beweging zijn.

Heel veel kijk en lees plezier gewenst.
 
Ruud Slagboom

X