Overhoeks

Overhoeks is een nieuwe stadswijk aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord op het voormalig Shell Research-terrein tegenover het Amsterdamse Centraal Station. Deze locatie in de Buiksloterham ondergaat een transformatie en groeit uit tot een stedelijke woon- en werkwijk met voorzieningen zoals restaurants, cafés, maar ook een culturele voorziening zoals het EYE Film Instituut Nederland. Het is bedoeling dat in Overhoeks 2.200 huur- en koopwoningen worden gebouwd met 130.000 m2 bebouwing voor kantoren, bedrijven en voorzieningen.

Het EYE-museum aan de oever van het IJ – Foto: Ruud Slagboom

De wijk is vernoemd naar Toren Overhoeks, die ook wel bekendstaat als de Shell-toren, en zich bevindt op het voormalig ‘research & development’-terrein. Deze toren kreeg zijn naam naar de hoek van 45 graden waarmee hij gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Shell zet op een fractie van het oorspronkelijke terrein voort, want de digitalisering van veel onderzoek heeft het ruimtebeslag enorm verminderd. Shell blijft in Overhoeks gevestigd met één van de belangrijkste researchcentra ter wereld: het Shell Technology Centre Amsterdam, waar ongeveer 1200 mensen werkzaam zijn. De toren en het voormalige Groot Laboratorium blijven staan, met een andere bestemming. De toren zal onder de naam A’DAM naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten worden herontwikkeld tot een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een ronddraaiend restaurant.

Partners van Overhoeks
De gebiedsontwikkeling Overhoeks is een groot project, waarvan de uitvoering alleen mogelijk is in een samenwerkingsverband. Dit bestaat uit Stadsdeel Amsterdam-Noord, projectbureau Noordwaarts, EYE Film Instituut Nederland, ING Real Estate, Ymere, Vesteda en Shell. De ontwikkelcombinatie bestaat uit ING Real Estate en Ymere.

Woningen
De woningen in Overhoeks zijn vernoemd naar verschillende schepen van historisch belang. In 2009 en 2010 zijn de eerste drie appartementencomplexen opgeleverd en bewoond. Het gaat om De Prinsendam (74 koopappartementen), van architect Tony Fretton, De Oranje (41 koopappartementen) en De Gelria (59 sociale huurappartementen). De laatste twee complexen zijn ontworpen door architect Guus Baneke. De Europa (79 huurappartementen in de vrije sector), ontworpen door de Portugese architect Álvaro Siza), werd begin 2011 opgeleverd. In juni 2012 is gebouw De Zeven Provinciën (64 koopappartementen), ontworpen door Jo Coenen) opgeleverd, alsmede De Zeearend en De Willem Barendsz (samen 44 huurappartementen).

Door het slechte economische klimaat is de bouw van de overige gebouwen in de eerste bouwfase van Overhoeks ernstig vertraagd. Gepland zijn nog De Halve Maen (88 koopappartementen) en De Staetendam (73 koopappartementen). Het is zeer de vraag of het plan in zijn oorspronkelijke opzet kan worden gerealiseerd. De Ontwikkelcombinatie Overhoeks heeft de bouw van de laatste twee complexen uitgesteld. Er is nog geen duidelijkheid over het gebruik van het braakliggende terrein.

De wijk Overhoeks uitgelicht – Design: Ruud Slagboom


 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X