Schaatsenfabriek Jac.C.Lassche Durgerdam

Jacobus Johannes (Co) Lassche werd geboren op 15 november 1919. Voor de oorlog experimenteerde hij al met het maken van metalen schaat­sen in Nieuwendam en reeds op 18-jarige leeftijd schaatste hij op zelfgemaakte schaatsen, die hij uitprobeerde op de Schellingwouderbreek.
Niemand kon toen nog ver­moeden dat die schaats van Co Lassche later zou uit­groeien tot de wereldberoemde ‘Vikingschaats’, waar onze jongens zoals Ard en Kee­sie en vele anderen wereldtijden op reden. Co was de grondlegger van het merk ‚Viking’.

Kort na de oorlog is het allemaal begonnen in een keldertje van een woning aan het IJsselmeer in het pracht­ige dijkdorpje Durgerdam onder de rook van Amsterdam.
Daar werden de eerste stalen ‘Noren’ met de hand gemaakt van ‘Welfare’ biscuitblikken, omdat beter materiaal hem toen nog niet voor handen was.

Op de voor­gevel van het houten huis, waar de vrouw van Co tot in 2004 woonachtig was, heeft Co in die tijd eigenhandig op een groot wit vlak de tekst ge­schilderd: ‘Schaatsen Fabriek Jac. J. Lassche Tel. K2904 229’.
In het midden stond de welbekende ‘Viking’-schaatsenrijder als logo afgebeeld. Daar kwam hij ook in het bezit van een pers, een machtige machine met een groot rood vliegwiel, om de buizen, potten en voetplaten e.d. te slaan.
 
Bron: Schaatshistorie.nl
 

Schaatsenfabriek Jac.C.Lassche Durgerdam in 1952 – Bron: Bert Lassche


 

Durgerdammerdijk 117 heden ten dage – Foto: Ruud Slagboom


 
 

X