Scheepswerf de Ceuvel

Geschiedenis
In 1919 kochten Nanninga & Meyer en De Groot het terrein op de Papaverhoek, vlak naast de Fokker-vliegtuigfabriek. Hier begon men met de aanvang van het bouwen van de Scheepswerf Volharding. Een jaar later was het voltooid. De werf had hellingbanen van 25 tot 30 meter. Het was vooral erg druk in de winter omdat de scheepswerf altijd bereikbaar was. Het kanaal was namelijk nooit helemaal bevroren vanwege het vergieten van koelwater door een verbrandingsinstallatie die aan hetzelfde kanaal lag.

De beginjaren van de Scheepswerf Ceuvel-Volharding – Bron: NDSM Werfmuseum

In 1953 werd de scheepswerf opgekocht door Louis Marie Pietersen. Het was in een slechte staat, met nog maar 5 werknemers. De aankoop leidde tot een vernieuwde machinekamer en een nieuwe steiger. Pietersen bouwde ook nog een huis voor zijn familie op de hoek van het terrein en plantte de twee grote bomen die er nu nog staan.

In 1972 werd de Scheepswerf Kromhoutwerf overgenomen van Ceuvel BV, toen in handen van de weduwe van Jeltje Ceuvel. Het terrein heette vanaf nu Ceuvel-Volharding en werd uitgebreid om grotere schepen te kunnen bedienen.

In 1984 werd de Scheepswerf Minerva toegevoegd en Ceuvel-Volharding werd uitgebreid voor ontvangst van grotere schepen.

De hoofdingang van de scheepswerf Ceuvel-Volharding -Bron: Beeldbank Amsterdam

Een droogdok bij de scheepswerf Ceuvel-Volharding – Bron: Beeldbank Amsterdam

De Ceuvel-Volharding was groot onder de kleine werven en klein onder de grote, en kon het hoofd niet langer boven water houden. Bovendien wilde de gemeente een brug bouwen waardoor de locatie onbereikbaar zou worden voor schepen. Na 80 jaar sloot de werf in 2000 haar deuren. Twee jaar later werde de gebouwen op het terrein gesloopt. Drie 50-jaar oude bomen bleven staan.

In 2012 won een team architecten een 10-jarige grondlease met het concept van De Ceuvel. Een jaar later werd begonnen met de bouw van het duurzame kantorenpark De Ceuvel. In 2014 werd De Ceuvel officieel geopend.

De scheepswerf Ceuvel-Volharding
Bron: Beeldbank Amsterdam

Heden
De Ceuvel is een prijswinnende, duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord.

Nu is het een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplek in Amsterdam’s eerste circulaire kantoorpark. Met creatieve werkplekken, een cultureel podium, café-restaurant, ruimtes voor verhuur en in de nabije toekomst een drijvend bed & breakfast.

Cafe De Ceuvel – Bron: De Ceuvel

Op de voormalige werf realiseren we één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. De Ceuvel is niet alleen een ‘verboden tuin’ die na 10 jaar schoner wordt achtergelaten, maar ook een speeltuin voor duurzame technieken: door duurzame technologie te integreren voorzien we zoveel mogelijk in onze eigen elektra en verwerken we ons eigen afval op innovatieve, nieuwe manieren.

Meer informatie over De Ceuvel kunt u lezen op hun website.
 
 
Bronnen: NDSM Werfmuseum en De Ceuvel
 
 

X