Schellingwouderpark

Het Schellingwouderpark is een stadspark in Amsterdam-Noord. Het werd in januari 2010 geopend. Het is gesitueerd aan het IJ ter hoogte van de Schellingwouderbrug tussen de Oranjesluizen en de Oranjewerf en is ongeveer 10 hectare groot. De ten noorden van het park gelegen Schellingwouderbreek vormt sindsdien één geheel met het park.

Informatiebord Schellingwouderpark – Foto: Ruud Slagboom, 2015

Op de plek waar vroeger slib uit de Amsterdamse grachten werd gedumpt, zijn wandelpaden en pontjes aangelegd. Een echt park is het niet te noemen, maar het is er wel heeeel mooi. Op een onooglijke plek, vlak bij de brug bij de Oranjewerf/ eind Nieuwedammerdijk, kan je een hek door en naar het IJ wandelen. Glooiend weiland, braam- en meidoorhagen, gemoedelijke schapen, bijenkorfen en hele kleine rommelige moestuintjes.

Ingang van het Schellingwouderpark – Foto: Ruud Slagboom, 2015

Vervolgens kan je langs het IJ naar de Oranjesluizen doorlopen. Het is eigenlijk maar een kort stukje, maar zeer de moeite waard. Je moet namelijk twee trek pontjes over. En steeds zie je de skyline van Amsterdam en de bootjes op weg naar de sluis of het kanaal.

Natuur
Het park is onderdeel van het natuurproject “van IJ tot Gouw” dat als doel heeft het versterken van de ecologische relatie tussen IJmeer en Waterland. Er worden ijsvogelwanden en overwinteringsplaatsen voor de ringslang, de Noordse woelmuis en libellen gemaakt.

Schellingwouderpark ook op Facebook 

Sinds het park officieel in 2010 is geopend heeft het een eigen Facebook pagina gekregen. Hier staan leuke feitjes en nieuwtjes over het park vermeld.
 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X