Trilogie De geschiedenis van de Buiksloterham – Magreet Visser

De trilogie “De geschiedenis van de Buiksloterham” geschreven door Magreet Visser is voor geïnteresseerden een unieke kans om kennis te maken met de vroegste geschiedenis van het meest zuidwestelijke deel van Amsterdam-Noord.

De Buiksloterham is het snelst veranderende deel van Amsterdam. Hoewel het gebied maar anderhalve eeuw oud is, zijn tastbare herinneringen aan de oorspronkelijke polder in het stedelijke landschap van nu nog maar moeilijk herkenbaar. De vroege bebouwing uit de negentiende eeuw en de eerste jaren van de twintigste eeuw is geheel verdwenen. En in de naamgeving zijn herinneringen aan de pioniers niet meer terug te vinden. Alleen de straatnaam Laanweg herinnert nog aan de lange polderweg waarlangs de eerste boerderijen en arbeiderswoningen stonden en waarlangs aan het eind van de negentiende eeuw door ondernemende Amsterdammers een modern stukje straat werd gebouwd. Het was de eerste straat met elektrische verlichting in de huizen en langs de weg.

Margreet Visser heeft van 2013 tot 2016 geprobeerd de vroege geschiedenis van de Buiksloterhampolder te achterhalen en die aan de hand van kaarten, documenten, tekeningen en foto’s na te vertellen. Zij kon daarbij ook gebruik maken van herinneringen van mensen die zelf nog een stukje van die geschiedenis hadden meegemaakt.

De Geschiedenis van de Buiksloterham is gepubliceerd in drie delen:
Deel 1.Waterland, Buiksloot en de Volewijck
268 pagina’s, prijs € 19,95
Deel 2.De Buiksloterham ingepolderd
222 pagina’s, prijs € 19,95
Deel 3.Wonen, werken en vermaak rond de Laanweg
267 pagina’s, prijs € 19,95

Per stuk € 19,95 en per set van 3 delen € 50,00

Deze boeken zijn te koop bij oa.;
Boekhandel van Noord (voorheen Van der Plas)
Historisch Centrum Amsterdam Noord
 
 
Bron: Boekhandel van Noord, geschreven door Victoria
 
 

X