Wijk Oostzanerwerf

Oostzanerwerf is een wijk in stadsdeel Amsterdam-Noord, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Voorheen was Oostzanerwerf het buurtschap Oostzaner Overtoom in de gemeente Oostzaan.

Oostzanerwerf grenst aan Kadoelen, Twiske-West, Twiske-Oost en aan Tuindorp Oostzaan. Daarnaast ligt het vlak bij Landsmeer en Oostzaan. Het is gemakkelijk te bereiken met zowel fiets, auto en bus. De buurt is gelegen vlak bij natuurgebied Het Twiske.

De wijk bestaat uit de Kermisbuurt, de Walvisbuurt en de Molenwijk. Het is een wijk met een aantal flats en een aantal rijtjeshuizen. Een aantal straten om deze buurten heen worden ook betrokken bij Oostzanerwerf, hoewel er eerst twijfel bestond of deze behoorden tot Oostzanerwerf of Kadoelen.

Geschiedenis
In de middeleeuwen lag Oostzanerwerf direct aan het IJ. Op de dijk was een overtoom, waar binnenvaartschepen over de dijk werden gezet: de Oostzaner Overtoom. Daarbij was een haven van waaruit sinds de 16de eeuw koopvaart vooral naar de Oostzee plaatsvond. In de 17e en 18e eeuw is hier ook walvisvaart geweest. Het was toen de vijfde haven van Holland, gemeten naar aantal schepen dat op walvisvaart ging. Aan het zuidelijk deel van het Twiske stonden tien tot twaalf traankokerijen. Hier werd walvisspek gekookt tot lampolie. Ook werden de baleinen van walvissen hier verwerkt. Voorts waren er scheepswerven en een zeilmakerij.

In 1872 is in het kader van de aanleg van het Noordzeekanaal de Noorder IJpolder drooggemaakt. De haven en het scheepswerf van Oostzanerwerf bleven toegang tot het IJ houden via Zijkanaal I. De overtoom is gesloopt in 1946.

In de Noorder IJpolder is Tuindorp Oostzaan gebouwd nadat dit gebied in 1921 is geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Oostzanerwerf is in 1966 geannexeerd door de gemeente Amsterdam in verband met de aanleg van de ringweg A10 om Amsterdam.

De wijk Oostzanerwerf uitgelicht – Design: Ruud Slagboom


 
 
Bron: Wikipedia
 
 

X